The Culture of Food in England, 1200-1500

medievalfoodengland In this revelatory work of social history, C. M. Woolgar shows that food in late-medieval England was far more complex, varied, and more culturally significant than we imagine today. Drawing on a vast range of sources, he charts how emerging technologies as well as an influx of new flavors and trends from abroad had an impact on eating habits across the social spectrum. From the pauper’s bowl to elite tables, from early fad diets to the perceived moral superiority of certain foods, and from regional folk remedies to luxuries such as lampreys, Woolgar illuminates desire, necessity, daily rituals, and pleasure across four centuries.

C. M. Woolgar is professor of history and archival studies at the University of Southampton and editor of the Journal of Medieval History. He lives in Hampshire, UK.

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

               

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Cuisine de l’été – Amertume du concombre. Petite leçon de physiologie végétale.

La gastrocosmétique de Kentucky Fried Chicken (KFC) : du vernis à ongles à lécher

Le déjeuner sur l’Herbe : de la fécondité artificielle à la fertilité de la nature?

Musique et Art culinaire : les rhapsodies du goût (3/3)

Millennials : les nouveaux codes du vin rosé

L’Alimentarium III : du musée physique au musée virtuel

Noma au Japon (2): de l’émotion culinaire à l’expérience cinéphile, une injonction à la créativité

L’obsésité, le diabète… et l’ours

Pain et fromage au menu de la semaine

L’art de “manger seul” (1/2) : mukbang et ASMR