Never Satisfied : A Cultural History of Diets, Fantasies and Fat

historyofdiets This light-hearted historical account of dieting is devoted to explaning the cultural fit between shared fictions about the body and the reducing methods of the era. Discussions are as follows: dieting and history; ritual and romance of dieting; men, women and fat; thin body and the Jacksonians; buoyant body (obese) in Victorian America; the balanced body at century’s turn; regulated body (fasting, slow chewing of foods, calorie counting, and thyroid pills); measured body (calorie controlled); physiological effects of obesity and body types; dieting and marketing profits; overweight children and dieting; and a weightless body. A bibliography is included.

Mots clé : régime, comportements alimentaires, histoire des mentalités, santé

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

       

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Réfugiés : la cuisine en partage

« Terra Madre, Salone del Gusto » la nouvelle politique alimentaire de Turin

Cuisine de l’été – Manger des huîtres ? Petite leçon d’écologie

Le déjeuner sur l’Herbe : de la fécondité artificielle à la fertilité de la nature?

Scandaleux bacon : cachez ce sein que je ne saurais voir !

Pain et fromage au menu de la semaine

Boire ou croquer, il faut choisir !

Cuisine de l’été – Le sel et l’eau de cuisson

Food pairing (2/3) : la “science” des accords mets-vins

Le réchauffement des océans… dans un verre d’eau !