Never Satisfied : A Cultural History of Diets, Fantasies and Fat

historyofdiets This light-hearted historical account of dieting is devoted to explaning the cultural fit between shared fictions about the body and the reducing methods of the era. Discussions are as follows: dieting and history; ritual and romance of dieting; men, women and fat; thin body and the Jacksonians; buoyant body (obese) in Victorian America; the balanced body at century’s turn; regulated body (fasting, slow chewing of foods, calorie counting, and thyroid pills); measured body (calorie controlled); physiological effects of obesity and body types; dieting and marketing profits; overweight children and dieting; and a weightless body. A bibliography is included.

Mots clé : régime, comportements alimentaires, histoire des mentalités, santé

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

       

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Noma au Japon (2): de l’émotion culinaire à l’expérience cinéphile, une injonction à la créativité

« Terra Madre, Salone del Gusto » la nouvelle politique alimentaire de Turin

Quand la Californie veut inventer la Food 2.0

Les gens de Dublin: la discrétion d’un repas testament…

Parcours gourmands (1) : énonciations et médiations renouvelées

« Food Coop » au-delà du film : défis urbains et aventures humaines

Se battre contre le Roundup : les pétitions en ligne sont-elles la bonne idée ?

Boire ou croquer, il faut choisir !

« Squid-ink Oyster Bao » : Une conversation avec Tracy Chang

Bulletproof Coffee : comment mettre du beurre dans son café