Tastes of Paradise : A Social History of Spices, Stimulants, and Intoxicants

spicehistory From the extravagant use of pepper in the Middle Ages to the Protestant bourgeoisie’s love of coffee to the reason why fashionable Europeans stopped sniffing tobacco and starting smoking it, Schivelbusch looks at how the appetite for pleasure transformed the social structure of the Old World.

Contents :

Preface

  1. Spices, or the Dawn of the Modern Age
  2. Coffee and the Protestant Ethic
  3. Chocolate, Catholicism and Ancien Régime
  4. Tobacco : the Dry Inebriant
  5. The Industrial Revolution, Beer, and Liquor
  6. Rituals
  7. Drinking Places
  8. The Artificial Paradises of the Nineteenth Century

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

               

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Géopolitique du dégoût : Manger des insectes en Occident ? Beurk !

Le fast food américain peine en Inde

McDonald’s la poisse ? Petite chronique italienne et japonaise

La cuisine, c’est le Pérou !

F… sugar !

Les boulangeries vont-elles disparaître ?

Coca Cola et les petites affaires de Yasser Arafat à Gaza

Sur la table, un drôle de couvert

Les gens de Dublin: la discrétion d’un repas testament…

Buvez du lait et polluez deux fois !