Tastes of Paradise : A Social History of Spices, Stimulants, and Intoxicants

spicehistory From the extravagant use of pepper in the Middle Ages to the Protestant bourgeoisie’s love of coffee to the reason why fashionable Europeans stopped sniffing tobacco and starting smoking it, Schivelbusch looks at how the appetite for pleasure transformed the social structure of the Old World.

Contents :

Preface

  1. Spices, or the Dawn of the Modern Age
  2. Coffee and the Protestant Ethic
  3. Chocolate, Catholicism and Ancien Régime
  4. Tobacco : the Dry Inebriant
  5. The Industrial Revolution, Beer, and Liquor
  6. Rituals
  7. Drinking Places
  8. The Artificial Paradises of the Nineteenth Century

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

               

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Réalimenter Masséna : l’invitation gourmande et créative, derniers jours !

Food pairing (1/3): la “science” des associations d’ingrédients dans une recette

Découvrez la « soupe à tout » : une interview de Christophe Lavelle

Boire ou croquer, il faut choisir !

Les ciseaux génétiques CRISPR/Cas9 tranchent dans la filière viande

Les délices de Tokyo

“Millennials” : derrière la passion du rose !

Into the Wild: la cuisine du (gros) gibier

A l’impossible, nul n’est tenu !

Le Sandwich et le Sushi