Tastes of Paradise : A Social History of Spices, Stimulants, and Intoxicants

spicehistory From the extravagant use of pepper in the Middle Ages to the Protestant bourgeoisie’s love of coffee to the reason why fashionable Europeans stopped sniffing tobacco and starting smoking it, Schivelbusch looks at how the appetite for pleasure transformed the social structure of the Old World.

Contents :

Preface

  1. Spices, or the Dawn of the Modern Age
  2. Coffee and the Protestant Ethic
  3. Chocolate, Catholicism and Ancien Régime
  4. Tobacco : the Dry Inebriant
  5. The Industrial Revolution, Beer, and Liquor
  6. Rituals
  7. Drinking Places
  8. The Artificial Paradises of the Nineteenth Century

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

               

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Musique et Art culinaire : les rhapsodies du goût (2/3)

Millennials : les nouveaux codes du vin rosé

Cuisine de l’été – Manger des huîtres ? Petite leçon d’écologie

Musique et Art culinaire : les rhapsodies du goût (3/3)

Zone de guerre et vie sur Mars : imprimante alimentaire 3D et survie en espace hostile

Le Chef : paradoxal héros des écrans ?

“Millennials” : derrière la passion du rose !

Végétarisme : entre bonheur et “dissonance cognitive”

Les gens de Dublin: la discrétion d’un repas testament…

Géopolitique du dégoût : Manger des insectes en Occident ?