Tastes of Paradise : A Social History of Spices, Stimulants, and Intoxicants

spicehistory From the extravagant use of pepper in the Middle Ages to the Protestant bourgeoisie’s love of coffee to the reason why fashionable Europeans stopped sniffing tobacco and starting smoking it, Schivelbusch looks at how the appetite for pleasure transformed the social structure of the Old World.

Contents :

Preface

  1. Spices, or the Dawn of the Modern Age
  2. Coffee and the Protestant Ethic
  3. Chocolate, Catholicism and Ancien Régime
  4. Tobacco : the Dry Inebriant
  5. The Industrial Revolution, Beer, and Liquor
  6. Rituals
  7. Drinking Places
  8. The Artificial Paradises of the Nineteenth Century

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

               

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Urbainculteurs (1) : avez-vous votre “permis de végétaliser” ?

« Food Coop » au-delà du film : défis urbains et aventures humaines

« Cultures Alimentaires et Territoires » – Anthropology of Food (vient de paraître)

Le Chef : paradoxal héros des écrans ?

Alimentation en quête de “sciensationnel” !

Packaging : l’ingrédient secret qui ne se cache pas

Atlas de l’Alimentation

Les ciseaux génétiques CRISPR/Cas9 tranchent dans la filière viande

L’Alimentarium III : du musée physique au musée virtuel

Le Sandwich et le Sushi