David B. Goldstein argues for a new understanding of Renaissance England from the perspective of communal eating. Rather than focus on traditional models of interiority, choice and consumption, Goldstein demonstrates that eating offered a central paradigm for the ethics of community formation. The book examines how sharing food helps build, demarcate and destroy relationships – between eater and eaten, between self and other, and among different groups. Tracing these eating relations from 1547 to 1680 – through Shakespeare, Milton, religious writers and recipe book authors – Goldstein shows that to think about eating was to engage in complex reflections about the body’s role in society. In the process, he radically rethinks the communal importance of the Protestant Eucharist. Combining historicist literary analysis with insights from social science and philosophy, the book’s arguments reverberate well beyond the Renaissance. Ultimately, Eating and Ethics in Shakespeare’s England forces us to rethink our own relationship to food.
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Chicken : the dangerous transformation of America’s Favorite Food
Steve Striffler
Anthropologist Steve Striffler begins this book in a poultry processing plant, drawing on his own experiences there as a worker. He also reports on the way chickens are raised today and how they are consumed. What he discovers about America’s favorite meat is not just unpleasant but a powerful indictment … Lire plus
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Souffrances animales et traditions humaines : Rompre le silence
Lucile Desbache
A l’ère postmoderne des incertitudes économiques et des défis identitaires qui sont ceux du XXIe siècle, penser l’être humain, c’est aussi explorer ou définir les univers non humains qui l’entourent. Toutefois, cette exploration est le plus souvent abstraite, figurative ou illustrative et reflète quasi exclusivement des intérêts humains. Elle instrumentalise … Lire plus
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Entre la poire et le fromage : ou comment un proverbe peut raconter l’histoire
Massimo Montanari
” Ne dis pas au paysan combien le fromage est bon avec les poires ” : le proverbe est célèbre dans toute l’Italie mais peu nombreux sont ceux à en connaître véritablement la signification. Voilà précisément l’objectif de Massimo Montanari. Il prend pour point de départ une apparente incohérence : … Lire plus
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Le goût du sang : Croyances et polémiques dans la chrétienté occidentale
Vanessa Rousseau
L’interdit de consommer du sang, présent dans la tradition juive et cela dès les temps hébraïques les plus reculés, fut préservé par la chrétienté jusqu’à la fin du XIIème siècle. A partir de cette époque, des mets de sang semblent faire leur apparition sur les tables chrétiennes non sans quelques … Lire plus