David B. Goldstein argues for a new understanding of Renaissance England from the perspective of communal eating. Rather than focus on traditional models of interiority, choice and consumption, Goldstein demonstrates that eating offered a central paradigm for the ethics of community formation. The book examines how sharing food helps build, demarcate and destroy relationships – between eater and eaten, between self and other, and among different groups. Tracing these eating relations from 1547 to 1680 – through Shakespeare, Milton, religious writers and recipe book authors – Goldstein shows that to think about eating was to engage in complex reflections about the body’s role in society. In the process, he radically rethinks the communal importance of the Protestant Eucharist. Combining historicist literary analysis with insights from social science and philosophy, the book’s arguments reverberate well beyond the Renaissance. Ultimately, Eating and Ethics in Shakespeare’s England forces us to rethink our own relationship to food.
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La libération animale
Peter Singer
Notre attitude à l’égard des animaux est-elle correcte d’un point de vue éthique ? Faut-il étendre aux “bêtes sauvages’” la protection juridique (relative) que nous accordons aux animaux de compagnie ? L’évaluation morale de la souffrance des êtres vivants soulève de vraies questions philosophiques. Aux Etats-Unis et en Allemagne, comme … Lire plus
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L’éthique à table : Pourquoi nos choix alimentaires importent
Peter Singer
A mi-chemin entre l’enquête sociologique et la philosophie éthique, ce livre pose un regard critique sur la nourriture que nous consommons et ses méthodes de production et se propose de donner à chacun les moyens de faire le meilleur choix alimentaire. En partant de la liste de courses de trois … Lire plus
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Le goût du sang : Croyances et polémiques dans la chrétienté occidentale
Vanessa Rousseau
L’interdit de consommer du sang, présent dans la tradition juive et cela dès les temps hébraïques les plus reculés, fut préservé par la chrétienté jusqu’à la fin du XIIème siècle. A partir de cette époque, des mets de sang semblent faire leur apparition sur les tables chrétiennes non sans quelques … Lire plus
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Measured Meals : Nutrition in America
Jessica J. Mudry
Provides an alternative history of nutrition in the U.S. that focuses on the power of scientific language. As nutritional studies proliferate, producing more and more knowledge about the connection between diet and health, Americans seem increasingly confused about what to eat to stay healthy. In Measured Meals, Jessica J. Mudry … Lire plus