David B. Goldstein argues for a new understanding of Renaissance England from the perspective of communal eating. Rather than focus on traditional models of interiority, choice and consumption, Goldstein demonstrates that eating offered a central paradigm for the ethics of community formation. The book examines how sharing food helps build, demarcate and destroy relationships – between eater and eaten, between self and other, and among different groups. Tracing these eating relations from 1547 to 1680 – through Shakespeare, Milton, religious writers and recipe book authors – Goldstein shows that to think about eating was to engage in complex reflections about the body’s role in society. In the process, he radically rethinks the communal importance of the Protestant Eucharist. Combining historicist literary analysis with insights from social science and philosophy, the book’s arguments reverberate well beyond the Renaissance. Ultimately, Eating and Ethics in Shakespeare’s England forces us to rethink our own relationship to food.
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Et l’homme créa l’animal
Eric Baratay
Il y a eu la vache ” folle ” tremblante et flageolante. Et les gigantesques tas de carcasses, embrasés pour éradiquer la fièvre aphteuse. Il y a désormais les bêtes clonées, bientôt produites à la chaîne comme des boîtes de conserve. Ces faits ont frappé l’opinion. Par leurs conséquences humaines, … More
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Pet Food Politics : The Chihuahua in the Coal Mine
Marion Nestle
Marion Nestle, acclaimed author of Food Politics, now tells the gripping story of how, in early 2007, a few telephone calls about sick cats set off the largest recall of consumer products in U.S. history and an international crisis over the safety of imported goods ranging from food to toothpaste, … More
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Histoire et identités alimentaires en Europe
Martin Bruegel, Bruno Laurioux
” Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es ” : la nourriture participe activement à la construction des identités religieuses, sociales, régionales ou nationales. Les pratiques culinaires se rencontrent, se confrontent et parfois s’affrontent. Ce livre explore sur le long terme et dans toute l’Europe … More
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Le mangeur hypermoderne
François Ascher
Le micro-ondes et les portions individuelles, le péché de gourmandise, l’anorexie et l’obésité épidémiques, les McDo’s, le slow-food, le fooding, le traiteur à domicile, la gastronomie moléculaire : autant d’objets, de faits et de pratiques sociales qui révèlent les traits propres à la société contemporaine. Après ses travaux sur les … More