Rice and Beans : A Unique Dish in a Hundred Places

rice & beans Rice and Beans is a book about the paradox of local and global. On the one hand, this is a globe-spanning dish, a simple source of complete nutrition for billions of people in hundreds of countries. On the other hand, in every place people insist that rice and beans is a local invention, deeply rooted in a particular history and culture. How can something so universal also be so particular?

The authors of this book explore the specific history of the versions of rice and beans beloved and indigenous in cultures from Brazil to West Africa. But they also plumb the shared African, Native American and European trans-Atlantic encounters and exchanges, and the contemporary forces of globalization and nation-building, which combine to make rice and beans a powerful substance and symbol of the relationship between food and culture.

Order the book
Food 2.0 LAB in association with Amazon

Books by the same author –

       

Bookmarquez le permalien.

FOOD 2.0 LAB : Articles récents

Les commentaires sont clos.

Scandaleux bacon : cachez ce sein que je ne saurais voir !

La gastrocosmétique de Kentucky Fried Chicken (KFC) : du vernis à ongles à lécher

Le tourisme vers les savoir-faire agro-alimentaires

Le déjeuner sur l’Herbe : de la fécondité artificielle à la fertilité de la nature?

Les ciseaux génétiques CRISPR/Cas9 tranchent dans la filière viande

Réalimenter Masséna : l’invitation gourmande et créative, derniers jours !

Food pairing (3/3): les accords fromages et vins

Musique et Art culinaire : les rhapsodies du goût (2/3)

Permis de végétaliser (2) : de la ville verte à la ville vivrière

« Food Coop » au-delà du film : défis urbains et aventures humaines